6 tips om blessures in de sportschool te voorkomen

0
blessures voorkomen

De sportschool is een uitstekende plek om actief te worden. De meeste sportscholen bieden toestellen, gewichten, lessen en meer voor mensen van alle fitnessniveaus. Er zijn talloze voordelen aan fitness, van vetverbranding en krachtopbouw tot verbetering van je geestelijke gezondheid. De inherente aard van lichaamsbeweging brengt echter risico’s met zich mee. Als je niet oppast, kan je ernstige blessures oplopen waardoor je maandenlang aan de kant moet blijven.

Of je nu al jaren sport of nog maar net begint met fitness, je moet altijd maatregelen nemen om jezelf veilig te houden. Het vermijden van blessures is niet moeilijk, maar het is van vitaal belang voor je fitnessvooruitgang en je algemene gezondheid. Helaas doen zich elk jaar in sportscholen in het hele land blessures voor. Volgens de National Safety Council (NSC) waren er ruwweg 468.000 verwondingen opgelopen tijdens het sporten (met of zonder apparatuur).

Zoals je kunt zien, kunnen blessures iedereen overkomen. Fitnessinformatie.nl wil sporters van hun sportschoolervaring laten genieten. Onderdeel daarvan is het voorkomen van blessures. Vandaag geven wij je een aantal nuttige tips om blessures in de sportschool te voorkomen.

1. Opwarmen

Als je voor het eerst naar de sportschool gaat, moet je niet meteen beginnen met trainen. Niet opwarmen is een van de grootste fouten die iemand kan maken, of je nu een fitnessexpert bent of een beginner. Veel mensen beginnen hun workout met kleine stretchoefeningen die ze in hun jeugd bij gym hebben geleerd of met licht joggen. Deze activiteiten doen echter weinig om je spieren, gewrichten en zenuwstelsel voor te bereiden op je training.

Begin je training met wat dynamisch rekken en strekken. Het zal je bereik van de beweging te stimuleren en het verbeteren van je flexibiliteit voorafgaand aan de training. Dynamisch rekken brengt je lichaam in beweging, waarbij het hele lichaam betrokken is. Deze bewegingen nemen je gewrichten en spieren door hun volledige bereik van de beweging, het krijgen van je bloed pompen in het proces.

Zelfs als je in topvorm bent, zullen je spieren en pezen waarschijnlijk strak zijn voor je training, wat jou risico op letsel verhoogt. Een goede warming-up maakt je lichaam losser, waardoor het soepeler kan bewegen.

Gerelateerd: Rekken en strekken waarom is dat belangrijk?

2. Focus op de vorm

Vorm is misschien wel het meest vitale onderdeel van elke oefening. Hoewel de meeste nieuwkomers in de sportschool niet bekend zijn met hoe ze de meeste trainingen moeten doen, zijn er genoeg fitnessexperts die nog steeds geen prioriteit geven aan vorm. Ze richten zich op zwaar tillen, waarbij ze vaak de juiste tilvorm opofferen om dit te doen. Deze vorm is de sleutel tot een succesvolle training.

Als je een oefening niet correct uitvoert, span je tijdens de oefening niet de juiste spieren aan. Bovendien voorkomt de juiste vorm dat je ernstige verwondingen oploopt. Als je niet bekend bent met een training, begin dan met een laag gewicht en ga dan omhoog. Focus op vorm. Zorg ervoor dat je de juiste spiergroepen voelt aanspreken.

Als je niet zeker bent van je vorm, wees dan niet bang om contact op te nemen met een personal trainer. Ze helpen je graag om te leren hoe je oefeningen op de juiste manier kunt doen om je te helpen kracht op te bouwen en blessures te voorkomen.

3. Geleidelijk opbouwen

Wanneer mensen met nieuwe fitnessprogramma’s beginnen, willen ze vaak graag aan de slag en zien ze vooruitgang. Ze hebben de neiging om met hoge intensiteit in training te springen. Vooral voor beginners is deze intensiteit echter niet duurzaam. Je hebt geen intensieve training nodig om tot vooruitgang te leiden.

Begin met gematigde trainingen die je lichaam weerstand geven, maar nog steeds goed te doen zijn. Naarmate deze oefeningen gemakkelijker worden, verhoogt je de intensiteit. Duik niet alleen in activiteiten met een hoge intensiteit. Vaak kun je het niet bijhouden, waardoor je in gevaar komt. Neem de tijd. Bouw langzaam je kracht en vertrouwen op in de sportschool, waarbij je de intensiteit in de loop van de tijd geleidelijk verhoogt.

4. Kleed je goed

Hoewel het misschien niet zo belangrijk lijkt, speelt het kleden voor je training een grotere rol dan je zou denken. Veel blessures ontstaan doordat iemand niet de juiste kleding draagt voor de activiteit die hij of zij doet. Bijvoorbeeld, bij het fietsen of wielrennen, dragen fietsers fietsbroeken die extra vulling hebben om je comfortabel en veilig te houden tijdens het fietsen.

Je hoeft geen fortuin uit te geven aan een merknaam. Trainingskleren die je comfortabel passen, zijn prima. De meeste trainingskleding is gemaakt om zweet af te voeren en gemakkelijk te ademen, zodat je jezelf niet oververhit.

Het niet bezitten van een paar comfortabele maar stevige schoenen is een van de meest voorkomende oorzaken van blessures. Zoek schoenen met een goede ondersteuning van de voetholte en een hiel die schokken absorbeert. Als je van plan bent aan speciale training te gaan doen, kijk dan welke uitrusting je nodig hebt om je training te verbeteren en blessures te voorkomen.

ModeMode

5. Blijf gehydrateerd en energiek

Wat je in je lichaam stopt, speelt een grote rol in je prestaties in de sportschool. Niet alleen geven de koolhydraten uit je voeding je de energie om je training door te komen, maar ze geven je lichaam ook de voedingsstoffen die het nodig heeft om sneller te herstellen. Het eten van eiwitten na het sporten helpt bij het herstel van de spieren die net zijn afgebroken. Als je met een lege maag naar de sportschool gaat, voel je je zwak en heb je weinig energie, wat kan leiden tot blessures.

Goedkoopste Isolaat eiwit shake (TOP 3)

Hydratatie is ook belangrijk bij het sporten. Tijdens het sporten verliest je lichaam veel water, waardoor het langzaam uitdroogt. Zonder water kunnen je organen niet naar behoren functioneren. Bovendien bestaat ongeveer 79% van je spieren uit water. Water houdt ze gesmeerd en zorgt ervoor dat ze makkelijker bewegen. Als je uitgedroogd bent, worden je spieren stijf en hebben ze een beperkt bewegingsbereik, wat kan eindigen in blessures.

Gerelateerd: 8 Redenen waarom je meer water moet drinken

6. Luister naar je lichaam

Pijn hebben is een natuurlijk onderdeel van sporten. Het is een teken dat je goed hebt getraind. Laat het echter niet zover komen dat je pijn gaat lijden. Pijn is normaal en verdwijnt na een paar dagen. Als je echter na 24-48 uur pijn voelt, is er mogelijk iets mis.

In sommige gevallen heb je je lichaam misschien overtraind. Je lichaam zal je vertellen wanneer er iets mis is, en je mag deze signalen nooit negeren. Het is misschien het beste om de intensiteit van de training te verminderen of helemaal te stoppen. Neem de tijd om te rusten en te herstellen. Rustdagen zijn een essentieel onderdeel van actief zijn. Ze geven je lichaam de tijd om je energie aan te vullen, waardoor je spieren genezen en herstellen. Door naar je lichaam te luisteren en rustdagen te nemen, voorkom je blessures.

Helaas gebeuren er dagelijks blessures. Veel sportschoolleden nemen niet de nodige voorzorgsmaatregelen om zichzelf tijdens een training te beschermen. Hoewel je misschien graag zwaar wilt tillen of een intensieve oefening wilt doen, kan het meer kwaad dan goed doen. Als je gewond raakt, ben je niet alleen voor een langere periode uit de sportschool, maar verlies je ook alle vooruitgang die je hebt geboekt. Daarom moedigt Fitnessinformatie.nl sportschoolleden aan om voorzichtig en voorzichtig te zijn in de sportschool om blessures te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here