9 Tips om gezond te blijven tijdens corona

0
gezond blijven

COVID-19 heeft de wereld opgeschrikt en over de hele wereld wordt mensen verteld zo veel mogelijk thuis te blijven om de curve af te vlakken en de verspreiding van deze ziekte te voorkomen.

Of je nu zelf in quarantaine zit of door de overheid bent opgelegd, het is moeilijk om je aan te passen aan de hele dag thuis blijven (vooral als je niet weet wanneer het leven weer normaal wordt). Veel mensen hebben het er moeilijk mee, en de sluiting van sportscholen en fitnessstudio’s is vooral moeilijk voor sportliefhebbers.

Als je je nu in deze situatie bevindt en niet zeker weet waar je moet beginnen om je gezondheid op peil te houden, lees dan verder. Hieronder staan enkele stappen die je vandaag nog kunt nemen om gezond te blijven en je op je best te voelen.

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Oefen goede hygiëne

Een goede hygiëne gaat ver als het gaat om het minimaliseren van uw blootstelling aan COVID-19 (evenals andere ziekten) en het voorkomen van de verspreiding van bacteriën.

Houd er ook rekening mee dat je geen maskers en hand desinfecterend middel hoeft te hamsteren om goede hygiëne te oefenen. Er zijn veel andere eenvoudige en effectieve maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen, waaronder de volgende:

Was je handen

Was je handen vaak gedurende ten minste 20 seconden met zeep. Wees vooral ijverig om dit te doen wanneer je van het werk naar huis terugkeert (als je nog steeds reist), boodschappen doet, de apotheek bezoekt of iets anders buitenshuis doet.

Reinig en desinfecteer regelmatig

Maak er elke dag een prioriteit van om de oppervlakken in je huis die het meest worden aangeraakt schoon te maken en te desinfecteren. Dit geldt voor deurknoppen en lichtschakelaars, maar ook voor aanrechten, afstandsbedieningen, toetsenborden, gootstenen en toiletten.

Bewaar een afstand van 1,50 meter

Als je erop uit moet, probeer dan minstens 1,50 meter bij anderen vandaan te blijven.

Hou je aan een schema

Misschien werk je op dit moment vanuit huis, of misschien werk je helemaal niet. In beide gevallen, als je thuis moet blijven, is het makkelijk om je gevoel voor structuur te verliezen.

De eerste paar dagen is het misschien heerlijk om je te ontspannen en je routine te laten varen. Maar als je te lang zonder schema blijft, is de kans groot dat je je gestrest, angstig of depressief gaat voelen.

Vasthouden aan een routine helpt je om een normaal gevoel te behouden, iets waar de meesten van ons op dit moment naar hunkeren, en stelt je in staat om je productiever te voelen. Het zal je ook helpen ervoor te zorgen dat je belangrijke, gezondheid bevorderende activiteiten (sporten, gezond eten, enz.) inpast en niet te veel tijd besteedt aan het scrollen op uw telefoon of het kijken van Netflix-series.

Eet bewust

Stress en verveling zijn op dit moment serieuze problemen voor veel mensen. Ze zijn meer thuis dan ze gewend zijn, de voorraadkast staat aan het eind van de gang, en ze bezoeken hem vaker dan ze waarschijnlijk zouden willen, gewoon omdat ze kunnen.

Als dit klinkt zoals jij, is het vooral belangrijk dat je de tweede tip op deze lijst herziet en een schema voor jezelf maakt. Neem tijden voor maaltijden en snacks op in dit schema en doe je best om je er de hele dag aan te houden.

Als het tijd is om te eten, zorg er dan voor dat je dat op een bewuste manier doet. Eet niet direct uit de zak terwijl je door sociale media scrollt of tv kijkt. Eet je eten op een bord, ga aan tafel zitten, en eet zonder afleiding.

Dit lijkt in het begin misschien vreemd. Maar het zal je helpen om je vol te voelen, en je zult echt van je eten kunnen genieten. Op deze manier zal je ook minder snel overeten, en je zult voldaan zijn tot je volgende maaltijd of snack.

Slimme suppletie aanvulling

Op dit moment proberen veel gewetenloze mensen te profiteren van de angsten van mensen door immuunversterkende supplementen te verkopen en te beweren dat ze hen kunnen beschermen tegen of zelfs genezen van COVID-19.

Het is niet nodig om je geld aan deze producten te verspillen. Er zijn echter bepaalde, wetenschappelijk onderbouwde supplementen die je kunnen helpen in deze periode en daarna.

Deze lijst omvat vitamine C, dat een antioxidant is die bekend staat om zijn belangrijke rol in de immuunrespons van het lichaam. Deskundigen zijn van mening dat een tekort aan vitamine C het risico op het ontwikkelen van een ernstig geval van COVID-19 kan verhogen als gevolg van een verminderde immuniteit. Dit tekort kan ook het risico op complicaties, zoals longontsteking, verhogen.

Het kan ook nuttig zijn om vitamine D aan te vullen. Als je binnenshuis moet blijven en niet veel buiten kunt komen, zal je waarschijnlijk moeite hebben om de vitamine D uit de zon binnen te krijgen die je nodig hebt. In deze gevallen kunnen supplementen helpen om het immuunsysteem te ondersteunen en je stemming te verbeteren.

Gerelateerd: 5 Manieren om je immuunsysteem te versterken

Top 3 beste multivitaminen

Train thuis

Misschien kan je op dit moment niet trainen in je favoriete sportschool of fitnessstudio. Dat betekent echter niet dat je niet kunt genieten van de lichaam verbeterende, stemming verbeterende en gezondheid bevorderende voordelen van lichaamsbeweging.

Er zijn veel manieren om thuis een geweldige workout te doen, zelfs als je weinig (of helemaal geen) apparatuur hebt. Onderschat het nut van alledaagse voorwerpen in je huis niet. Gebruik een rugzak gevuld met boeken om weerstand toe te voegen aan je squats of pak een paar soepblikken en gebruik ze als dumbbells.

Op dit ogenblik, geven heel wat fitness professionals ook at-home oefeningsprogramma’s vrij die worden ontworpen om met lichaamsgewicht, weerstandsbanden, en andere gemakkelijk-aan-opslagpunten zoals kettlebells worden ontworpen worden gedaan. Overweeg het zoeken naar of het investeren in één van deze als je een gestructureerd plan wilt om voor de volgende paar weken (of langer) te volgen.

Top 3 weerstandbanden

Meer tips voor thuis trainen

Gerelateerd: 8 ideeën voor een effectieve upper body workout thuis
Gerelateerd: Geen gym, geen probleem: Top 8 thuis trainingstips
Gerelateerd: Hoe thuis trainingen intensiever maken?

Drink voldoende water

Er gaan op dit moment veel memes rond over dat “quarantaineregels luchthavenregels zijn” en dat je alcohol kunt drinken wanneer je maar wilt.

Technisch gezien is dit waar, en er is niets mis met een glas wijn of een cocktail tijdens deze stressvolle periode. Zorg er wel voor dat je niet beknibbelt op het water terwijl je je tegoed doet aan andere drankjes.

Gehydrateerd blijven is essentieel voor onze algemene gezondheid, en het is vooral nuttig voor ons immuunsysteem. Streef ernaar om elke dag minstens 6 glazen water te drinken voordat je “leuke” drankjes drinkt.

Gerelateerd: 8 Redenen waarom je meer water moet drinken
Gerelateerd: De waarheid over het effect van alcohol op spiergroei!

Ga door (of begin) met het bereiden van voedsel

Als je al een gewoonte had om maaltijden voor te bereiden, ga daar dan mee door, ook al blijf je thuis. Als je nog geen meal prepper bent, is dit een goed moment om er een te worden.

Dit zal je helpen voorkomen dat je gedachteloos gaat snacken, omdat je weet dat je eten in de koelkast hebt klaarstaan. Het bereiden van eten kan ook heel rustgevend zijn, en je zult merken datje je minder angstig of gestrest voelt als je de tijd neemt om gezonde maaltijden voor jezelf en je gezin te bereiden.

Zelfs als je niet meerdere maaltijden tegelijk klaarmaakt, kan het al een groot verschil maken als je wat groenten in stukjes hebt en klaar om te koken, of een paar hardgekookte eieren voor gemakkelijke eiwitten.

Gerelateerd: Voordelen van goed eten en fit blijven

House Of Nutrition - Sportvoeding en Fitnessaccessoires

Breng tijd buiten door

Probeer minstens één keer per dag naar buiten te gaan om te wandelen, te werken of gewoon in de zon te zitten. Dit zal je helpen om meer vitamine D binnen te krijgen, en je zal je ook verfrist voelen als je wat tijd buitenshuis doorbrengt.

Als je buiten bent, zorg er dan voor dat je sociale afstand houdt en dat je 1,50 meter ruimte houdt tussen jezelf en anderen. Vermijd ook het aanraken van dingen als bankjes in het park of speeltoestellen en was je handen grondig als je weer naar binnen gaat.

Gerelateerd: De voordelen van buiten sporten

Beheers je stress

Op dit moment lijkt dit misschien een enorme taak. Het is echter belangrijker dan ooit dat je stappen onderneemt om je stress onder controle te houden.

Maak contact met vrienden en familie aan de telefoon of via videochat om te zien hoe het met hen gaat en om een beetje sociale tijd te krijgen, zelfs als je niet persoonlijk bij hen kunt zijn. Houd een constante slaap- en waakroutine aan, zodat je lichaam voldoende rust krijgt (en voel je niet slecht als je nu wat meer moet slapen dan voorheen).

Je kunt op dit moment ook overwegen om met een therapeut samen te werken. Veel therapeuten bieden online sessies aan en kunnen je helpen bij het oplossen van eventuele angsten of depressies die je ervaart.

Blijf thuis en gezond

Sportscholen en fitnessstudio’s zijn misschien voorlopig gesloten, en je hebt misschien te maken met veel stress en onzekerheid. Je kunt je gezondheid echter nog steeds tot een topprioriteit maken door deze strategieën te volgen.

Houd deze lijst met tips in gedachten en probeer er vandaag nog een (of meer) van uit te voeren, zodat je gefocust kunt blijven op je doelen, je immuunsysteem kunt versterken en je op je best kunt voelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here