BMI (Body Mass Index) Calculator

Wat is de Body Mass Index?

Body mass index (BMI) is een schatting van lichaamsvet op basis van lengte en gewicht. Het meet lichaamsvet niet rechtstreeks, maar gebruikt in plaats daarvan een vergelijking om een schatting te maken. BMI kan helpen bepalen of een persoon een ongezond of gezond gewicht heeft.

Een hoge BMI kan een teken zijn van te veel vet op het lichaam, terwijl een lage BMI een teken kan zijn van te weinig vet op het lichaam. Hoe hoger de BMI van een persoon, hoe groter de kans op het ontwikkelen van bepaalde ernstige aandoeningen, zoals hartziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Een zeer lage BMI kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals botverlies, verminderde immuun functie en bloedarmoede.

Hoewel de BMI nuttig kan zijn bij het screenen van kinderen en volwassenen op problemen met het lichaamsgewicht, heeft het zijn grenzen. De BMI kan de hoeveelheid lichaamsvet bij sporters en andere mensen met een zeer gespierd lichaam overschatten. Het kan ook de hoeveelheid lichaamsvet onderschatten bij oudere volwassenen en andere mensen die spiermassa hebben verloren.

BMI berekenen

cm
feet
inches
kg
lbs
cm
inches

Body Mass Index formule

De BMI wordt berekend door het gewicht van een persoon te delen door het kwadraat van zijn of haar lengte.

Om de BMI te berekenen, voer je de lengte in cm en het gewicht in kilo’s in. De rekenmachines bieden ook grafieken met de gewichtsstatus om je te helpen de resultaten te interpreteren.

De BMI wordt op dezelfde manier berekend voor mensen van alle leeftijden. De BMI wordt echter verschillend geïnterpreteerd voor volwassenen en kinderen.

Body Mass Index voor volwassenen

Volwassenen van 20 jaar en ouder kunnen hun BMI interpreteren op basis van de volgende standaard gewichtscategorieën. Deze zijn hetzelfde voor mannen en vrouwen van alle leeftijden en lichaamstypes:

BMIGewichtsstatus
Minder dan 18.5Ondergewicht
18.5 – 24.9Normaal
25.0 – 29.9Overgewicht
30.0 en hogerObesitas

Body Mass Index voor kinderen

BMI wordt anders geïnterpreteerd voor mensen onder de 20 jaar. Hoewel dezelfde formule wordt gebruikt om de BMI voor alle leeftijdsgroepen te bepalen, kunnen de implicaties voor kinderen en adolescenten variëren afhankelijk van leeftijd en geslacht. De hoeveelheid lichaamsvet verandert met de leeftijd. Het is ook anders bij jonge jongens en meisjes. Meisjes krijgen gewoonlijk meer lichaamsvet en ontwikkelen dit eerder dan jongens.

Voor kinderen en tieners gebruikt de CDC grafieken voor leeftijdsgroei om de BMI als een percentielrangschikking weer te geven. Elk percentiel geeft de BMI van een kind weer ten opzichte van andere kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Een kind zou bijvoorbeeld als zwaarlijvig worden beschouwd als het een BMI had die op of boven het 95e percentiel belandde. Dit betekent dat ze meer lichaamsvet hebben dan 95 procent van de kinderen in dezelfde leeftijds- en geslachtscategorie.

De volgende tabel toont het percentielbereik voor elke gewichtsstatus:

PercentielGewichtsstatus
Onder de 5Ondergewicht
5e tot 85eNormaal
85e tot 95eOvergewicht
95e en hogerObesitas

Body Mass Index en gezondheid

Volgens de National Institutes of Health worden meer dan twee op de drie volwassenen als overgewicht beschouwd en wordt één op de drie als zwaarlijvig beschouwd. Ongeveer 17 procent van de kinderen en tieners (van 2 tot 19 jaar) wordt als zwaarlijvig beschouwd.

Mensen komen aan als gevolg van een onbalans in energie. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid energie uit voedsel nodig om te kunnen functioneren. Deze energie wordt verkregen in de vorm van calorieën. Je gewicht blijft doorgaans hetzelfde als je elke dag hetzelfde aantal calorieën binnenkrijgt als je lichaam verbruikt of “verbrandt”. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zal je na verloop van tijd aankomen.

Onbalans in energie is zeker een van de grootste oorzaken van gewichtstoename. Je ideale gewicht wordt echter voornamelijk bepaald door genetica, evenals door het soort voedsel dat je eet en hoeveel je traint. Als je een hoge BMI hebt, is het belangrijk om deze te verlagen, zodat je een gezond gewicht hebt. Een hoge BMI houdt verband met een groter risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen, zoals:

 • hartziekte
 • hoge bloeddruk
 • leverziekte
 • artrose
 • diabetes
 • beroerte
 • galstenen
 • bepaalde kankers, waaronder borst-, karteldarm- en nierkanker

Een nieuwe studie geeft echter aan dat lichaamsvet, niet BMI, meer verband houdt met de bovengenoemde gezondheidsrisico’s. U kunt lichaamsvet verlagen en tot een gezonder gewicht komen door minimaal drie keer per week te sporten. Je moet ook bepaalde voedingsgewoonten volgen, zoals alleen eten als je honger hebt, aandachtig eten en een dieet kiezen dat rijk is aan heel, onverwerkt voedsel. Je kunt ook baat hebben bij voedingsadvies. Een diëtist kan je leren welke voedingsmiddelen je moet eten en hoeveel je moet eten om af te vallen.

Net zoals een hoge BMI gezondheidsproblemen kan veroorzaken, kan een zeer lage BMI dat ook. Een gebrek aan voldoende lichaamsvet kan leiden tot:

 • botverlies
 • verminderde immuun functie
 • hart problemen
 • bloedarmoede door ijzertekort

Bespreek je gewicht met je arts als je een lage BMI heeft. Indien nodig kan het verhogen van de hoeveelheid voedsel die je elke dag eet of het verminderen van de hoeveelheid lichaamsbeweging je helpen om aan te komen. Een diëtist kan je ook helpen om op een gezonde manier aan te komen.

Naast het hebben van een gezond en gestructureerd dieet, kunnen fitness supplementen erg nuttig zijn bij het verliezen van vet.

GamesGames