- Wat is Caseïne?
- Net als Whey is Caseïne afgeleid van melk
- Hoe werkt caseïne?
- Voordelen van caseïne voor uw gezondheid
- Wat zijn risico’s en schadelijke bijwerkingen van caseïne?
- Hoe caseïne supplement gebruiken?
- Caseïne uit voeding
- Caseïne vergelijken
Wat is caseïne?
Caseïne is een langzaam verteerbare zuivel proteïne die mensen vaak als supplement in nemen. Het laat aminozuren langzaam vrij, dus mensen nemen het vaak in voor het slapengaan. Dit helpt bij het herstellen en werkt spierafbraak tegen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het de spiergroei stimuleert samen met tal van andere voordelen. Caseïne is net als andere dierlijke eiwitten een complete eiwitbron. Dat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die uw lichaam nodig heeft voor groei en herstel.
Net als whey is caseïne afgeleid van melk
Melk bevat twee soorten eiwitten dat zijn caseïne en wei. Caseïne is 80% van het melkeiwit en wei 20%. Caseïne wordt langzaam verteerd. Dit is een belangrijk verschil tussen deze twee populaire zuivel proteïnen.
Er zijn twee hoofdvormen:
- Micellaire caseïn: de meest populaire vorm en wordt langzaam verteerd.
- Caseïnehydrolysaat: deze vorm is voor verteerd en wordt snel geabsorbeerd.
Een maatschep van 33 gram caseïne-eiwitpoeder bevat 24 gram eiwit, 3 gram koolhydraten en 1 gram vet.
Hoe werkt caseïne?
Caseïne heeft meer tijd nodig om te verteren dan wei. Het staat bekend als een “time-release” eiwit vanwege de trage absorptiesnelheid in de darm. Dit betekent dat uw cellen gedurende een lange periode op een laag niveau met aminozuren voedt. Het kan uw cellen helpen bij het synthetiseren van eiwitten, zelfs in tijden dat uw lichaam normaal gesproken zijn eigen spieren afbreekt om zichzelf te voeden, zoals wanneer u een tijd niet hebt gegeten.
Net als andere eiwitten bevat het alle essentiële aminozuren die je lichaam niet op natuurlijke wijze kan produceren. Het belangrijkste is dat het een hoge hoeveelheid leucine biedt, die de spiereiwitsynthese in gang zet. Als u slechts een kleine of matige hoeveelheid eiwit consumeert, kan dit u helpen de spiergroei te stimuleren door uw eiwitinname te verhogen.
Het kan ook de spiermassa verbeteren door de afbraak van eiwitten te verminderen. Dit proces vindt dagelijks plaats wanneer uw lichaam weinig energie en aminozuren heeft. Dit wordt versneld tijdens inspanning of gewichtsverlies. Caseïne wordt vaak ’s nachts gebruikt om de eiwitafbraak te voorkomen, omdat u een lange periode zonder voedsel doormaakt terwijl u slaapt.
Voordelen van caseïne voor uw gezondheid
Sommige studies hebben aangetoond dat caseïne voordelen kan hebben, waaronder:
- Antibacteriële en immuun voordelen: Sommige studies suggereren dat het antibacteriële en immuun voordelen kan bieden en hoge bloeddruk kan verlagen
- Vermindering van vrije radicalen: sommige van de peptiden in caseïn-eiwitpoeder kunnen antioxiderede effecten hebben en de opbouw van schadelijke vrije radicalen bestrijden.
Wat zijn risico’s en schadelijke bijwerkingen van caseïne?
De mythe dat een hoge eiwitinname slecht is voor uw gezondheid, is al vele keren ontkracht. Studies hebben aangetoond dat er geen negatieve effecten zijn bij gezonde personen. De enige uitzondering is die met een nier of leverziekte, die mogelijk hun eiwitinname moeten beperken.
Als u 1-2 doseringen per dag neemt, is het zeer onwaarschijnlijk dat u merkbare bijwerkingen krijgt.
Sommige mensen zijn allergisch voor caseïn of intolerant voor lactose, die worden meestal in kleine hoeveelheden gevonden bij het supplement. Andere mensen kunnen een opgeblazen gevoel krijgen of andere spijsverteringssymptomen ervaren.
Net als wei is caseïne eiwit zeer veilig voor menselijke consumptie.
Hoe caseïne supplement gebruiken?
De meeste mensen die het gebruiken nemen het voor het slapengaan. U kunt bijvoorbeeld 1-2 maatscheppen (25-50 gram) caseïne-eiwitpoeder gemengd met water drinken. Je kunt het ook eenvoudig in een shaker-fles doen en op die manier mengen, of in een blender met wat ijs.
Caseïne uit voeding
Je kunt ook veel caseïn halen uit natuurlijke zuivelproducten. Melk, natuurlijke yoghurt en kaas bevatten veel eiwitten. Populaire manieren om veel zuivel proteïne te krijgen zonder al te veel calorieën, zijn het eten van cottage cheese of een eiwitrijke natuurlijke yoghurt.