Clean Bulk vs. Dirty Bulk

0

De winter staat voor de deur, en voor bodybuilders betekent dat maar één ding: het is tijd om te bulken!

Met de zomer over acht maanden en temperaturen die zakken, hoef je een tijdje geen sixpack te hebben.

Plus, er is geen beter excuus om te genieten van al het geweldige voedsel dat je familie en vrienden maken vanaf nu tot aan Nieuwjaar…

Dat gezegd hebbende, is het dikker worden geen excuus om dik te worden – in ieder geval niet als je gezond wilt blijven, je goed wilt voelen en droog wilt worden in de zomer.

Je zou kunnen denken dat je in slechts een paar maanden tijd veel vet kunt verliezen, maar de waarheid is dat de meeste mensen dik worden en dat ze in de warmere maanden nooit zo slank worden als ze willen.

Dit brengt ons dus bij het eeuwige debat onder bodybuilders, covermodellen en andere fitnessfreaks: moet je “dirty” of “clean” in bulk? Het echte antwoord zal je misschien verrassen, en het zal je zeker helpen om je doelen te bereiken!

Lees verder om erachter te komen..

Bol 10-daagseBol 10-daagse

Zijn er echt “schone” voedingsmiddelen?

Ten eerste moeten we het idee wegnemen dat sommige voedingsmiddelen ‘schoon’ zijn, terwijl andere ‘vies’ zijn.

Tuurlijk, er zijn tal van junkyfood dat meestal meer schade aan je lichaam dan goed zal doen, zoals desserts, transvetten, en alles met TONEN van zowel koolhydraten en vetten.

Maar wat er echt toe doet bij een bepaald voedsel is de samenstelling van de voedingsstoffen.

Hoeveel zetmeel, suiker, vezels, proteïne en vet bevat een product en welke effecten heeft het op JOUW lichaamsbouw en prestaties? Dat is de vraag die je zou moeten stellen.

Aan de andere kant zeg ik niet dat je de hele ‘als het past bij je macro’-manie, die erg populair is onder jonge en vaak ongedisciplineerde sporters, moet kopen.

prep food

Je hoeft je misschien niet te beperken tot kipfilet, broccoli en havermout om een geweldige lichaamsbouw op te bouwen, maar je zult je doelen waarschijnlijk ook niet bereiken met wheightgainers en goedkoop eiwitpoeder.

De sleutel is het vinden van het voedsel dat voor je werkt, en af en toe ruimte maken voor wat lekkers wanneer je dat echt wilt. Het is niet nodig om gek te worden met een strikt dieet als je probeert om het gewicht te GAINEN!

De juiste hoeveelheid calorieën

Uiteindelijk komt het volume ‘clean bulk’ en ‘dirty bulk’ neer op calorieën.

Ik zeg natuurlijk niet dat ALLE calorieën gelijk zijn; 1.000 calorieën kippenborst zullen je lichaam duidelijk anders beïnvloeden dan 1.000 calorieën koekjes.

Maar over het algemeen hangt de hoeveelheid gewicht die je aankomt af van de grootte van je calorie-overschot.

Als je gek wordt en elke dag 1000+ calorieën over je onderhoud heen eet, word je dik!

Als je het rustig aan doet met een matig overschot van ongeveer 500 calorieën, zul je vooral vetvrije spiermassa winsten behalen.

En, terwijl je voedingskeuzes er wel toe doen, kunt u absoluut vet worden op traditionele, schone, bodybuilding-voedsel.

Als je eerder een dikke persoon was en alleen van zijn koolhydraten hield, dan heb je het misschien ervaren.

Haver, zilvervliesrijst en zoete aardappelen zijn misschien goed voor je, maar als je een serieuze trek in koolhydraten hebt, kun je nog steeds het vet inpakken als je porties te groot zijn!

Evenzo zijn er sommige lekkernijen die er niet voor zorgen dat je meer vet krijgt dan andere voedingsmiddelen, zolang je ze maar in je algehele caloriebehoefte past.

Verminder aan het begin van de dag een beetje koolhydraten en vetten, en dat toetje dat je ’s avonds eet, zal geen schade aanrichten.

Gerelateerd: Hoe calorieën en macro’s berekenen

Lean blijven

Dus, nu weet je dat een “lean” bulk eigenlijk gewoon een bulk is waar je je calorie-inname opspoort en controleert, terwijl een “dirty” bulk een bulk is waar je wild met het voedsel gaat eten. Wat pleit ik voor? De schone bulk!

Er is GEEN reden om veel vet te krijgen terwijl je spieren wilt opbouwen.

Als je natuurlijk bent, zelfs als je tonnen sap gebruikt, is er maar zoveel spiermassa dat je lichaam kan opbouwen in een dag, een week, een maand en een jaar.

Je zult waarschijnlijk wat meer spieren en kracht opbouwen als je je gewoon laat gaan, maar je zult een DRASTISCHE teruggang ervaren!

Het inpakken van 20-30 kilo extra vet kan bijvoorbeeld slechts 2-3 kilo spiermassa opleveren. Dat is niet wat ik een eerlijke handel noem, en je zult die extra winst waarschijnlijk verliezen tijdens het super lange dieet dat je moet doen om weer droog te worden.

Onthoud op dit punt dat je al het vet dat je binnenkrijgt, binnen een paar maanden moet afvallen om er beter uit te zien.

Je hoeft het uiterlijk van een gescheurde sixpack-buikspieren niet te behouden, maar als je een punt bereikt waarop je geen ab-definities kunt zien en echt kunt grijpen – zonder te knijpen – buikvet, ben ik te ver gegaan.

Gorilla Sports: World Fit Day!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here