Hoe het spierherstel proces te versnellen

0

Hoe het spierherstel proces te versnellen

Sporten kan je de volgende dag een beetje spierpijn veroorzaken. Hoewel een beetje pijn niets is om je zorgen over te maken, maar het kan ervoor zorgen dat je de volgende dag niet 100% kan geven. Als je je afvraagt hoe je het spierherstel proces kunt versnellen, zodat je fit en klaar voor de sportschool de volgende dag kunt zijn, zijn hier enkele hulpmiddelen die je kunt gebruiken en hun voordelen.

Tips om het spierherstel proces te versnellen

Afkoelen / strekken

Je mag je cooldown nooit overslaan na een training in de sportschool. Afkoelen en strekken heeft veel voordelen, en een ervan helpt spiervermoeidheid te verminderen.

Tijdens uw training zou uw hartslag zijn gestegen, dus uw afkoeling geeft het tijd voor uw hart om terug te keren naar zijn normale toestand in een meer gereguleerd tempo. Dit vermindert de afgifte van melkzuur (dat vrijkomt tijdens het sporten).

Er circuleert meer zuurstof door het lichaam, waardoor de spieren ontspannen. De tijd die je nodig hebt om af te koelen is daarom zo cruciaal om het spierherstel proces te versnellen.

Man en vrouw aan het strekken
Man en vrouw aan het strekken


Foam rolling

Een veelvoorkomend verschijnsel in de sportschool is dat mensen voor en na een training foam rollers gebruiken. Een foam roller helpt bij myofasciale afgifte; het helpt de spieren en gewrichten los te maken en tegelijkertijd de mobiliteit te vergroten.

Met foam rolling laat je spierspanning los, zeker als dit na een gym workout wordt gedaan. Dit is een alternatief voor een massage, waarbij je het zelf kunt doen. Een voordeel hiervan is dat je je echt kunt focussen op gebieden die pijnlijk voor je zijn en daar wat meer tijd besteedt aan foam rolling.

Als je een knoop of een pijnlijke plek voelt, probeer dan de foam roller er een beetje lang over te houden, of rol zelfs heen en weer in die ruimte.

Door deze spanning los te laten, bevordert u ook een betere bloed en zuurstofcirculatie door het lichaam. Dit zal uiteindelijk helpen het spierherstel proces te versnellen en spierpijn te verminderen.

Voorbeeld foam roller
Voorbeeld foam roller

Massages

Massages zijn een geweldig hulpmiddel voor spierherstel. Hoewel eenmalige massages nuttig zijn, kunt u, om er echt van te profiteren door regelmatig massages krijgen. Langdurig gebruik helpt de spierspanning te verminderen, waardoor het risico op blessures wordt voorkomen.

Andere voordelen van massages zijn onder meer:

– Laat de bloedstroom door het lichaam bewegen door de bloedvaten te verwijden, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd

– Maakt spieren los, waardoor het bewegingsbereik toeneemt

Massage
Massage

Naaldbehandeling

Een andere optie om het spierherstel proces te versnellen, is door middel van naaldbehandeling. Als je echter bang bent voor naalden, is het misschien het beste om deze te vermijden.

Dry needling bestaat uit een zeer dunne naald die door de huid dringt en een specifiek triggerpunt raakt, zoals een spierknoop. Je weet wanneer je een trigger punt hebt bereikt wanneer je weerstand of een spiertrekking voelt. Zodra het ongezonde spierweefsel is vastgesteld, gebruikt u de naald om het gebied voorzichtig te manipuleren voordat u het verwijdert. Dit proces wordt meerdere keren herhaald.

Dus wat is het voordeel van dry needling?

Dry needling helpt het herstel van spieren en weefsels te versnellen. Met die trilling of weerstand die je voelt, stuurt het een signaal naar de hersenen om dat beschadigde gebied te repareren. Dit zal helpen om de normale weefsel te herstellen.

Niet alleen dat, maar droge naalden verminderen ontstekingen en verhogen ook de bloedsomloop rond het lichaam.

Naaldbehandeling
Naaldbehandeling


Sauna

Sauna is passieve warmtetherapie. Als uw sportschool een sauna heeft, profiteer er dan zeker van, zodat u het spierherstel proces kunt versnellen.

Een sauna is een verwarmde ruimte, die het lichaam helpt de effecten van matige lichaamsbeweging na te bootsen. Mogelijk voelt u uw hartslag lichtjes stijgen en zult u zeker gaan zweten. Niet alleen dat, u zult ook uw spieren voelen ontspannen.

Wat de hitte in de sauna doet, is de ophoping van afval (van je training) in je spieren en gewrichten aanmoedigen om naar de oppervlakte van de huid te gaan. Dit verdwijnt als zweet.

Niet alleen dat, een sauna verhoogt de bloedstroom door uw lichaam. Dit betekent dat je spieren meer zuurstof krijgen, wat helpt bij spierherstel.

Door na een goede training naar de sauna te gaan, maakt u uw spieren los, wat een deel van de pijn die u mogelijk ervaart, zal verlichten.

Relaxen in de sauna
Relaxen in de sauna

Cryotherapie

Een nieuwe fitnesstrend in 2018 is cryotherapie. Cryotherapie is wanneer je ongeveer 3 minuten in een kamer gaat bij temperaturen onder nul. Het doel hiervan is om een veiliger en gezonder alternatief te bieden voor het typische ‘ijsbad’ dat atleten en sportschoolbezoekers gebruiken om het spierherstel proces te versnellen.

Vergeleken met het ijsbad dat spierstijfheid bevordert, gebruikt cryotherapie vloeibare stikstof om het lichaam aan koude temperaturen te onderwerpen zonder de spieren te verstijven of de huid te beschadigen.

De voordelen van deze hersteltool na de training zijn het verlichten van ontstekingen en spierpijn. Het helpt bij het afvoeren van gifstoffen uit de weefsels en leidt de bloedstroom naar uw vitale organen, waardoor de bloedsomloop verbetert.

Tijdens cryotherapie draag je beschermende handschoenen, sokken en pantoffels.

Cryotherapie
Cryotherapie

Eet, slaap en hydrateer

Samen met deze hulpmiddelen kunnen basisfuncties zoals goed eten en slapen en ervoor zorgen dat je gehydrateerd blijft, echt helpen bij het spierherstel proces.

Een eiwitrijke maaltijd na de training kan een snellere spier reparatie en groei bevorderen. Als u ’s nachts goed slaapt, krijgt uw lichaam de tijd die het nodig heeft om te rusten en te herstellen terwijl het gehydrateerd blijft, zodat uw lichaamsfuncties en organen allemaal optimaal presteren.

Hopelijk heeft u in dit artikel een of meer manieren gevonden om het spierherstel proces te versnellen. Terwijl sommige verplicht zouden moeten zijn na een trainingssessie, zoals afkoelen en strekken, kunnen andere zoals cryotherapie een nieuw manier zijn. Probeer verschillende opties uit om te zien welke je de beste spiervermindering geven, zodat je 100% terug naar de sportschool kunt gaan.