Hoe te beschermen tegen corona virus tijdens het sporten?

0
Sportschool
Sportschool

Vele sportscholen gaan weer open, waarvan er vele extra voorzorgsmaatregelen nemen om voor klanten veilig te houden. In een omgeving met veel zweten en fitness apparatuur, is het moeilijk om de risico’s van mogelijke besmetting te verkleinen. Er is veel dat we niet weten over hoe uw reis naar de sportschool er de komende weken en maanden uit kan zien.

Voorlopig is het belangrijk om de risico’s te begrijpen voordat u besluit terug te gaan. Als je dat doet, vermijd dan nauw contact met andere mensen tijdens je training.

Er is nog steeds een risico, zelfs als je voorzichtig bent

Elk contact met andere mensen brengt een risico op infectie met zich mee. Of je nu met een kleine groep vrienden bent of samen met andere fitnessliefhebbers. De veiligheid van je sportschool hangt af van hoe goed andere mensen de regels hebben gevolgd en voorzorgsmaatregelen hebben genomen.

Wat moet je doen als je toch naar de sportschool gaat?

Veeg alle apparatuur voor en na gebruik af en beperk uw contact met oppervlakken. Van halters en barbells tot kabels en machines, fitnessapparatuur is altijd vies geweest. Veel mensen raken die items aan en creëren een broeinest van ziektekiemen. Daarom is het een goede gewoonte om apparatuur voor en na gebruik te spuiten of te ontsmetten. Ontsmetting is op dit moment bijzonder belangrijk, omdat fitness apparatuur mogelijk het coronavirus kunnen bevatten.

Houd het apparatuur schoon en verklein de kans op verspreiding.

Sportscholen moeten voor dit doel ontsmettingsdoekjes en sprays leveren. Het is nooit een slecht idee om die zelf mee te nemen.

Als extra voorzorgsmaatregel kunt u ook de oppervlakken die u aanraakt beperken door uw trainingen kort te houden en ruimtes zoals kleedkamers te vermijden.

Vermijd groepslessen en kleine besloten ruimtes

Zelfs als je aan het trainen bent in een grote, open ruimte van de sportschool, is het nog steeds het veiligst om minstens 1,5 meter ruimte te creëren tussen jezelf en anderen. Als je merkt dat je geen andere optie hebt dan naar een sportschool te gaan, probeer dan op tijdstippen te gaan wanneer het waarschijnlijk minder druk is – zoals ’s ochtends vroeg,’ s ochtends vroeg en ’s avonds laat . Vermijd ook ook groepslessen, aangezien u zich waarschijnlijk in een kleinere ruimte en rond meer mensen zult bevinden.

Wat kan je doen om je zelf te beschermen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uzelf en anderen te beschermen wanneer u weer in de sportschool bent. De voor de hand liggende top drie gaat niet naar de sportschool als je onwel bent (verkoudheid of griepachtige symptomen), handhygiëne en voldoende afstand van anderen houden.

  • was uw handen of gebruik handontsmettingsmiddel wanneer u de sportschool binnenkomt en verlaat
  • schone apparatuur voor en na gebruik. Was of desinfecteer je handen nadat je de apparatuur hebt schoongemaakt (sportscholen kunnen helpen door ervoor te zorgen dat schoonmaakmiddelen en handdesinfectiemiddel direct beschikbaar zijn)
  • vermijd het aanraken van uw gezicht of mond tijdens uw training

Spelregels voor sport in het kort

In het kort de spelregels voor het sporten: 

  • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensport accommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport. 
  • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
  • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
  • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan. 

Dit zijn de richtlijnen van het RIVM lees hier meer.