Waarom veroorzaakt mijn training voor gewichtstoename?

0
Waarom veroorzaakt mijn training voor gewichtstoename?

Heb je goed getraind en clean gegeten, maar als je op de weegschaal stapt, staat er een paar kilo aan? Hoewel het gemakkelijk kan zijn om een ​​hoger cijfer op de schaal met je hoofd te laten draaien (vooral als je denkt dat je alle ‘juiste’ dingen hebt gedaan), is het geen reden tot paniek. Hier zijn vier dingen die u volgens experts moet weten als u aankomt tijdens het sporten en gezond eet.

1. Waterretentie na inspanning 

Water kan uw gewicht met wel 4 kilo (of meer) veranderen. Denk je dat je net een paar kilo bent kwijtgeraakt na die extreme cardio sessie? Raak niet te opgewonden. Het is gewoon vochtverlies door zweet. Als u een hoger aantal ziet kan dat te wijten zijn aan het vasthouden van water (dat gebeurt soms na het sporten). De hoeveelheid water in uw lichaam heeft een grote invloed op het aantal dat u op de schaal ziet. Water maakt ongeveer 65 tot 90 procent van het gewicht van een persoon uit. Variatie in het watergehalte van het menselijk lichaam kan de weegschaal van dag tot dag met 4 kilo of meer verplaatsen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom diuretica zo populair zijn. Ze spoelen het water uit uw systeem, wat resulteert in slechts een kort “gewichtsverlies. Ze helpen op geen enkele manier uw lichaamssamenstelling te veranderen

2. Gewichtstoename direct na een training

 Veel factoren kunnen uw gewicht beïnvloeden, inclusief uw trainingen. Dus je bent aan het trainen maar je komt aan? Is het je ooit opgevallen dat direct na (of zelfs een dag of twee na) een intensieve training de gewicht omhoog gaat? Dat is normaal en het betekent niet dat je daadwerkelijk aankomt. De massa van een persoon is een combinatie van spieren, vet, botten, de hersenen, zenuwstelsel, bindweefsel, bloed, lymfe, darmgas, urine en de lucht die we in onze longen vervoeren. Onmiddellijk na een training routine kan het percentage massa in elk van deze categorieën maar liefst 15 procent verschuiven. Intense trainingen veroorzaken variabiliteit op de schaal als gevolg van factoren zoals hydratatiestatus, ontsteking door herstel van spierbeschadiging (we noemen dit vertraagde spierpijn), zelfs de hoeveelheid intestinaal bijproduct of urine en bloedvolume. Dus daar heb je het: als je aankomt tijdens het sporten en gezond eet, is het waarschijnlijk niet het type gewichtstoename dat je denkt dat het is.

3. Gewichtstoename met krachttraining 

Spier weegt NIET meer dan vet. Een veelgehoorde opmerking bij het kijken naar de schaal is dat spier zwaarder is dan vet wat misleidend is. Een 1 gram vet weegt hetzelfde als een 1 gram spier. Het spiervolume is echter dichter dan het volume van vet en dus zwaarder. 

Wanneer u uw lichaamssamenstelling tijdens uw trainingen begint te veranderen door een grotere spiermassa op te bouwen en uw lichaamsvet te verminderen. Dan kan uw weegschaalgewicht toenemen, terwijl uw lichaamsvetpercentage kan dalen. Deze veranderingen vinden plaats gedurende weken en maanden, dus de schaal is nutteloos bij het volgen ervan.

4. Gewichtstoename door spier vs. vet

 De weegschaal zegt niets over je conditie of lichaamssamenstelling. Zoals hierboven vermeld, kan de weegschaal u niet vertellen hoeveel van uw lichaamsgewicht spier versus vet is. Wat betekent dat als het uw doel is om uw fitnessniveau te verbeteren, dit niet het beste hulpmiddel is om verbeteringen te meten.  Als iemand probeert zijn conditie te verbeteren, moeten ze de schaal negeren en meer aandacht besteden aan objectieve meetinstrumenten.

Jezelf wegen kan een manier zijn om je voortgang bij te houden, maar het zou niet de enige manier moeten zijn. Het is zeker niet de moeite waard om geobsedeerd te raken door dagelijkse wegingen (en als gevolg daarvan piekeren over aankomen tijdens het sporten en gezond eten). Vergeet niet, dat het verliezen van kilo’s op de weegschaal niet betekent dat je fitter bent. Het betekent alleen dat je lichter bent, wat niet veel betekent. Houd er rekening mee dat als u traint maar aankomt, het kan zijn dat uw trainingen effectief zijn, maar u moet uw dieet onder controle krijgen om de resultaten van het gewichtsverlies te zien. Dat is slechts een van de redenen waarom u geen buikvet verliest.